Het Mikpunt Middelie

29 september 2018 Themadag Sluizen van IJmuiden

Zaterdag 29 september 2018 was het weer zover, de jaarlijkse themadag van Het Mikpunt. Deze dag gingen we naar de sluizen van IJmuiden om onder andere de bouw van de grootste sluis van de wereld te aanschouwen.

We hebben veel foto's van de dag, Klik hier voor het digitale fotoboek van Het Mikpunt. Onderaan dit artikel een aantal filmpjes.

Start van de dag
De dag begon met het verzamelen vanaf 8.45 uur in 't Wapen van Middelie met koffie en thee. Alle Mikpunters die meegingen (we moesten het aanmelden eerder stoppen omdat we vol waren) waren al vroeg aanwezig. Zo konden we conform plannng vertrekken om 9.20 met onze chauffeur Robert die ons de gehele dag rond reed.
   

Rondvaart Sluizenroute
Om 10.30 vertrok de boot "Koningin Emma'' met alleen Mikpunters aan boord voor de rondvaart door de sluizen (sluizenroute). Tijdens de vaart vertelde de kapitein van alles over debouw van de bestaande sluizen, de nieuwe grootste sluis en andere wetensvaardigheden (over o.a. het Noordzeekanaal). De boot voer (na te zijn geschud) in de Noordersluis langs de in aanbouw zijnde nieuwe sluis. Deze sluis wordt de grootste sluis ter wereld (500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep) en zal rond 2022 gereed zijn. Na 2 uur te hebben gevaren kwamen we weer aan bij ons opstartpunt.
   

De lunch
Na aankomst met de boot werden we met de bus vervoerd naar restaurant De Smaeckkamer in Beverwijk waar we onze lunch gingen nuttigen. En soepje, paar broodjes en drinken stonden voor ons klaar. Uurtje rust en toen weer verder.

   

Rondleiding in SHIP
Met de bus werden we na de lunch gebracht naar SHIP. SHIP staat voor Sluis Haven Informatie Punt. Een expositie en rondleidingsplek over de bouw van de nieuwe sluis. Na koffie en thee te hebben genuttigd en wat filmpjes te hebben bekeken over het Noordzeekanaal werden we in 2 groepen verdeeld. Elke groep kreeg een eigen gids die het verhaal en veel feiten vertelde over de bouw. Van het aantal te gebruiken staal en beton tot de wijze waarop het geheel wordt gebouwd.

   

Einde van de dag
Na de rondleiding in SHIP werden we met de bus teruggebracht naar het mooie Middelie en afgezet bij 'T Wapen van Middelie. Een meer dan leerzame dag waarbij natuurlijk het gezellig spreken van andere Mikpunters altijd een belangrijk element is. Het was weer gezellig en we zijn al aan het denken wat we volgend jaar gaan doen (en hopen op originele inbreng).

Klik hier voor het digitale fotoboek van Het Mikpunt

 

 

 

• Het Mikpunt • P/a. Middelie 114A • 1472 GV Middelie • info@hetmikpunt.nl